donderdag 3 september 2009

Profiel: Ouderen in verzorgtehuizen en generaties tegen over elkaar

Weer eentje, top artikelen!

Het streven is zorg te geven waar dat nodig is, niet om alle bewoners automatisch dezelfde grote portie zorg te geven. Het personeel is het na een jaar Den Hollander met haar eens dat bewoners fitter blijven, vooral mentaal, als ze zelf verantwoordelijkheden houden. Op elke badkamer kwam een douchestoel, zodat bewoners zichzelf langer zelfstandig kunnen wassen. Sommige bewoners, inmiddels gewend iedere dag gewassen te worden, zijn minder gelukkig met de nieuw verworven onafhankelijkheid. Zij hebben al hun hele leven hard gewerkt, de oorlog meegemaakt, en vinden het nu wel eens tijd om zelf verzorgd te worden, zo is de gedachtegang.

Meer bewoners ontplooiden initiatieven. De heer Stein brengt 's ochtends in de grote zaal koffie rond met een kar. ,,Ik ben de enige hier die hem nog kan duwen'', zegt hij met veel bravoure.

De mate van onafhankelijkheid die de bewoners - tussen de 77 en 100 jaar oud - aankunnen, is echter begrensd. ,,Als je mensen aanspreekt op hun eigen verantwoordelijkheid, willen ze best van alles doen'', zegt Den Hollander. ,,Maar we moeten er rekening mee houden dat hoe ouder een mens is, des te onzekerder hij wordt. Dat is een proces dat erbij hoort: je wordt behoeftiger, bent eerder bang, ziet sneller beren en tijgers op de weg.''

,,Bepaalde dingen kan een oud mens niet hebben'', verklaart bewoonster mevrouw Kuiper, ,,Wij zitten immers met hulpmiddelen in elkaar.''

Ouderen moeten zich maar schikken
rustig doen wat 'Hoger Hand' zegt
beslissingen over oude mensen
worden slechts door 'Hoger Hand' beslecht


Maar eenmaal komt de tijd:
'Hoger Hand' die wordt ook tachtig
pas dan voelen ze aan den lijve
wie afhankelijk is, is onmachtig.

Uit een ander artikel:

Die angst voor jongeren past bij de onzekerheid van ouderen: ooit waren zij modern, nu zijn er steeds meer dingen die ze niet begrijpen en waar ze geen affiniteit mee hebben. Met een nostalgische blik wordt er teruggekeken naar het verleden toen er rust en zekerheid heersten in vergelijking met de chaos van het heden.


DUS!
Onze doelgroep moet affiniteit krijgen met de stijl. Het hoeft niet perse gebaseerd te zijn op het verleden, maar de ouderen willen graag een sfeer om zich heen die ze herkennen. Ze hoeven niet perse terug naar de tijd van vroeger, maar ze willen wel graag weer die zekerheid die ze toen hadden. Alles is zo modern voor hun, daar begrijpen ze niets van, vroeger waren zij wel juist de genen die alles begrepen.
Het belangrijkste is dus dat we de doelgroep bij het spelen dat oude gevoel van zekerheid weer teruggeven, dat ze het begrijpen. Daar zullen ze flink van opbeuren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten